Aeropress i V60 pour over filter kava

Aeropress ili Pour Over filter kava: što je bolje?

Dakle, pitate se u čemu je velika stvar? Pa, srećom, je Coffee Ronin tu da razjasni vašu zabunu oko kave i da vam daje kratke informacije o ove dvije hiper-popularne metode kuhanja kave kod kuće.

Na prvi pogled, oba načina kuhanja kave izgledaju vrlo slično.

Prednost je jednoj i drugoj metodi što ne zahtijevaju struju, pa time su i lako prenosiva. Oba su kompaktna rješenja i daju mogućnost serviranja samo jedne šalice (single serve coffee), što ih čini savršenim za one koji više vole kvalitetu nego kvantitetu Ili one koji su jednostavno previše sebični da svoje savršeno piće dijele s drugima.

Aeropress i Pour over filter kava daju vam svjetliju, laganu šalicu okusa, u kojoj se arome kave razvijaju savršeno. Note prženja se manje osjete usporedi na espresso ili uljasti napitka iz French Press-a. Obje su metode prilično jeftine za prakticiranje; ne trebaju vam nikakvi skupi aparati za kavu time su početni troškovi niski.

U redu, to su sličnosti. Ali što je s razlikama? I što je najvažnije, što čini bolju šalicu kave.

Kada je riječ o čišćenju nakon kuhanja šalice kave pomoću Aeropressa, sve što trebate učiniti je isprati šalicu i isprati poklopac Aeropress-a. Talog se ne smoči toliko kao kod drugih aparata za kavu, što čini manje neurednim. Osim ako, naravno, ne pritisnete previše jako dok kuhate šalicu kave, u kojem slučaju će vam možda biti potrebna krpa i čista košulja.

Aeropress je također svestrana zvijer. Osim za tradicionalno kuhanje, možete ga koristiti za pripremu nečeg što je više nalik kavi proizvedenoj u French Press-u. Također možete napraviti cappuccino, Lattes, pa čak i ledenu kavu ako to želite. Ako želite lagan, svijetao rezultat, koristite tradicionalnu metodu. Za tamniji, gušći okus, pokušajte koristiti obrnutu metodu (reverse). Pogledajte naše ideje oko Aeropress-a.

Osim samog Aeropressa, trebat će vam ručni ili električni mlinac. Ako više volite tradicionalnu metodu kuhanja, trebat će vam vrlo fino mljevena kava. Ako koristite obrnutu metodu, trebali biste ići na grublje mljevenje.

Pour over metoda kuhanje kave postoji već preko 100 godina, a svakako mnogo prije nego što su pojmovi “hipster”, “beanhead” i nitro ušli u popularni rječnik bariste.

Zapravo, Auguste Melitta Bentz izumila je metodu prelijevanja 1908. kada je skovala filtar za kavu, koristeći školski upijajući papir svog sina (nekorišten, očito).

Poduzetna njemačka domaćica otkrila je da se upotrebom filtra za uklanjanje taloga kave iz procijeđene kave riješila i neugodnog gorkog okusa i zrnastih komadića koji su joj zapeli u zubima. I, Heiliger Strohsack! Izumljena je filter kava. Pročitajte ovdje sve o filter kavi.

Ovo će vam trebati od pribora ako želite skuhati dobru šalicu filter kave. Trebat će vam:

Filter za kavu
Kuhalo za vodu “gooseneck”
Zrna kave (očito)
Mlinac za kavu
Bokal, šalica ili čaša

Postoji umjetnost stvaranja savršenog preljeva i bilo bi nemarno od nas da to ne podijelimo s vama. Navratite u našu malu školu kuhanje kave.

Od ove dvije metode, Pour over metoda oduzima više vremena. Možete očekivati ​​da će vam trebati dvije do tri minute za kuhanje a s pripremama i mljevenjem oko 6 minuta za kavu. Nasuprot tome, možete očekivati ​​da ćete uživati ​​u šalici kave koju skuha Aeropress za manje od minute. Tako je barem bila originalna ideja kada je Aeropress bio izumljen. U međuvremenu postoje mnoge varijacije u gramažama, omjerima i tako i vremenu ekstrakcije.

Pour over ili filter kavu možete prilagoditi, ali nije tako svestrana kao Aeropress. Ako samo želite uživati ​​u svijetloj, živahnoj šalici kave bez frkefulje, onda bi prelijevanje moglo biti sve što vam treba. Pour over metoda omogućuje vam da preuzmete potpunu kontrolu nad okusom kojim ćete završiti. To je ono što ovu metodu čini omiljenom među ljubiteljima kave.

Konačna presuda što je bolje: Aeropress ili Pour over filter kava

Dakle, ako želite skuhati ukusnu, trenutnu (ne “instant”) kavu, bez puno trošenja novca na skupe aparate za kavu onda i Aeropress i Pour over filter kava Aeropress savršeno odrađuju svoj posao.

Što se tiče svestranosti, Aeropress pobjeđuje bez problema. Tu je također lakši posao čišćenja, a savršen je i za one bariste koji vole svoje opremu ponijeti sa sobom na put. Pour over je i dalje iznimno pristupačan i prenosiv, ali će vam možda trebati više vremena i prakse da pripremite savršen napitak.

Kako su obje ove metode za relativno malo novaca dostupne, zašto ne biste proveli vlastiti pokus usporedbe u svojoj kuhinji? I javite nam što mislite.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)