Aeropress kako kuhati kavu

Aeropress

Što je Aeropress

AeroPress je jedna od najnovijih alternativnih metoda kuhanja kave. Izumio ga je 2000. godine u Sjedinjenim Državama proizvođač igračaka Alan Adler, poznat po proizvodnji fantastičnih sportskih frizbija. Gospodin Adler odlučio je jednog dana da želi imati uvijek pri ruci dobru kavu pa je izumio AeroPress.

Prije svega dobivate veliku univerzalnost i prostor za kreativnost. Ne postoje idealni recepti niti savršeni omjeri, nema najboljeg vremena za ekstrakciju ili optimalnu finoću kave. Ovaj stroj je toliko jednostavan da vas zapravo ni na koji način ne ograničava – a rezultati mogu biti različiti.

Nikad ne bih sanjao da će kuhanje kave s mojim malim uređajem postati međunarodni sport. (ALan Adler)

Bezbrojni recepti za Aeropress

Želite li skuhati bogatu šalicu kave nalik espressu bez espresso aparata?
Za to postoji recept za Aeropress. Ili ste ipak više raspoloženi za ledenu kavu s dodatnim okusom? Postoji i Aeropress recept za to. Zapravo postoje Aeropress recepti za gotovo svaki stil napitka od kave koji možete zamisliti. Neke od najboljih smo za vas prikupili i možete ih dole kao PDF file preuzeti.

Standardna metoda

Kada je Alan Adler stvorio Aeropress, smislio je jedan recept i jedan stil kuhanja. Sada postoje stotine recepata i dva vrlo različita stila kuhanja s Aeropressom. Standardna metoda je kako je Adler prvotno zamislio da se koristi Aeropress, a druga metoda, Inverted, doslovno ga okreće na glavu.

Standardna metoda započinje tako da Aeropress sjedi na vrhu šalice s postavljenim poklopcem i papirnatim filtrom. Kroz vrh se ubaci mljevena kava, a zatim vruća voda. Barista zatim ubacuje gumeni klip i pritisnu vodu i kavu kroz filtar u donju šalicu.

Obrnuta metoda

Obrnuta metoda bila je prva značajna promjena koja se dogodila u svijetu Aeropressa. Pretvara Aeropress u immersion metodu, gdje kava stoji promiješana u vodi onoliko dugo koliko barista odluči. Dulje vrijeme kontakta kave i vode stvara punije okuse i gušći osjećaj od standardne metode.

Otprilike polovica svih prvaka Aeropressa iz cijelog svijeta odlučila se za obrnutu metodu.

Još jedna varijacija – koristite različite filtere

Sve je počelo s papirnatim filterima.  S vremenom su došli i metalni filteri u igru. Metalni filter vam omogućuje čišći okus kave. Isti efekt možete probati postići s dva papirnata filtra, međutim, provjerite sami što vam  bolje funkcionira.

Postoji i svjetsko prvenstvo za Aeropress

AeroPress je toliko popularan i moćan uređaj da je zaradio svoje prvenstvo.

Dodatna oprema

Toliko je popularan, također kao i aparat za kavu za putovanja, da ga neki proizvođači mlinaca, na primjer Rhinowares, prodaju s adapterom kako bi osigurali da se tijekom ubacivanja mljevene kave ne prolije niti jedan komadić kave. Postoje i mnogi drugi gadgeti ili varijacije poput Aeropress GO.

Challenge

Imamo izazov za vas. Ako stvarno želite postati majstor Aeropressa, imamo jedan prijedlog za vas. To je zapravo veći izazov, onaj koji će vas duboko ubaciti u znanost kuhanja kave i proširiti vaše ideje o tome što Aeropress može učiniti.

Možete li isprobati sve naše recepte? Kuhaj svaki dan jedan Aeroporess po drugom receptu!

Aeropress Chart

Standard ili reverse

Odlučiti prvo s kojom metodom želite kuhati kavu.

Izmjerite i sameljite
Izmjerite i sameljite svoju kavu – koristite mjernu žlicu iz paketa ili još bolja opcija, vagu. Jedna zaobljena AeroPress žlica je oko 2 ½ velike žlice. Kako smo gore već spomenuli, Aeropress nema ograničenja – kavu sameljite od fino, otprilike poput kuhinjske soli do grubo. Za sve Aeropress ima svoj recept.

Pripremite AeroPress
Pripremite AeroPress za pripremu tako što se odlučite kakav filter želite koristiti. Imate mogućnost papirnatih filtera ili metalnog. Izabrani filter stavite u poklopac. Ako koristite papirnati filter nemojte zaboraviti zagrijati vodu i isprati filter. Time se rješava svaki okus papira i materijale zagrijava. Zagrijte svoju šalicu i tubus Aeropress-a.

Dodajte kavu
Bacite vodu za ispiranje iz šalice. Postavite poklopac na dno komore za kuhanje (znaci donji dio Aeropress-a) i stavite sve na vrh šalice. Ako vam je zgodnije, upotrijebite lijevak koji se isporučuje s AeroPressom i dodajte 17g mljevene kave. Zatim uklonite lijevak.

Dodajte vodu
Pokrenite tajmer kad počnete ulijevati vruću vodu. Temperature koje možete koristiti variraju od recepta koji izaberete. Često dajemo kavi vremena za blooming a neki baristi naliju svu vodu od jednom. Važno je da prelijevate svu kavu i sve komadiće I one uz rub. Ako koristite vagu nalijte do 240 g vodu ili do broja 4 označeno na Aeropress-u.

Postavite gumeni klip i pričekajte
Zavrtite malo Aeropress ili promiješajte lagano pazeći da je sva kava namočena. Ugurajte sada gumeni klip u tubus za kuhanje i lagano ga povucite prema gore, ako koristite standardnu opciju, kako biste stvorili pritisak u tubusu. Nemojte još početi stiskati!

Promiješajte
Nemojte zaboraviti svoju kavu sa Aeropress lopaticom promiješati. Vratite gumeni klip (standardno) ili okrenite Aeropress (inverse) i sada lagano pritisnite dolje ravnomjernim pritiskom, zaustavljajući se čim začujete siktanje zvuka. Cijeli ovaj postupak kuhanja trebao bi trajati između 1 do 4 minute, ovisno o vašem receptu.

Očistite i uživajte
AeroPress se lako čisti. Jednostavno skinite poklopac i stisnite klip do kraja. Svi ostaci će ispasti i sada samo očistite gumeni klip vrućom vodom i spremni ste za sljedeću

Što mi treba?

1 thought on “Aeropress”

  1. Pingback: Aeropress ili Pour Over filter kava: što je bolje? - Coffee Ronin

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)