najbolji automatski aparat za kavu

Najbolji automatski aparat za kavu ispod 300 Euro

Što mora donijeti najbolji automatski aparat za kavu ispod 300 eura?

Iako se granica cijene od 300 eura za potpuno automatski stroj čini vrlo niskom, ne biste trebali pristajati na nikakve kompromise – barem ne kada je riječ o performansama u šalicama. Ako vam uređaj ne nudi pristojan mlinac i nije u stanju napraviti pristojan i pitki espresso, uređaj je za otpad.

Počnemo s često traženim Krups EA 810B ili njegovim nasljedniku EA8108 i zašto ga ne bi želio preporučiti. Ti modeli su jasno pokazali gdje je granica između jeftinog i jeftinog.

povoljniji model u svijetu automata za kavu

najbolji automatski aparat za kavu
full automatski aparat za kavu

Krups automatski aparat za kavu ili espresso je jedan od povoljnijih modela u svijetu automata za kavu. Tako da je glavno pitanje, može li se napraviti dobar espresso s ovim automatom i koliko dobro možemo složite napitke s mlijekom ili kakvu kremu možemo očekivati od ovog Krupsa. Pitanje je važno za sve one koji si u glavnom žele pripremiti Cappuccino i Latte Macchiato.

Za pohvaliti su male dimenzije KRUPS EA8108 koje se odmah primijeti i relativno je tih u radu. Privlacna je naravno njegova niska cijena, lagano ga se koristi i što nije nevažno, brzo se zagrije. Ali tu je već i kraj dobrim adutima.

Ono što mi se nije svidjelo je, da je uglavnom plastika glavni materijal, što opet za tu cijenu nije drugačije ni za očekivati i na kraju si i ostali aparati i ovom postu od plastike. Ipak, cijeli dojam je ponekad malo klimav. Za one koji nisu baristi, fali automatski sistem za pjenjenje mlijeka, a za one koje jesu baristi, ovo je krivi automat.

Rezultat za espresso je prosječan. Ali idemo od početka.

Za espresso na automatskom aparatu za kavu imamo dvije mogućnosti da utječemo na kvalitetu i rezultat. Kao prvo je važno koliko je fino ili grubo kava smljevena. To naravno ovisi o tome koje nam mogućnosti ugrađeni mlinac daje. Ako je kava prefino mljevena onda se može desiti da jedinica za kuhanje (brew unit) blokira. Ako je pregrubo mljevena onda espresso bude vodenasti.

S druge strane, možemo namjestiti količinu vode koja prolazi kroz kavu. Ovaj Krups EA8108 može jedno i drugo. Ta činjenica je za svu pohvalu. Ali na žalost mlinac ima samo tri oznake za podesiti. S gumbom na prednjoj strani automata moguće je podesiti količinu vode na minimalnu. Tako ćete dobiti otprilike 20ml espressa. Ali ipak espresso ispadne nešto prevodenast jer je najniža stavka na mlincu jos uvijek pregruba. Mlijeko morate sami pjeniti uz diznu. Za to naravno treba malo prakse i trening. Dizna je u redu i ima dosta snage da napravite dobru pijenu. Kome se to neda može si dodatno nabaviti auto cappuccino set xs 6000.
Krups ima razne oznake i razne modele. Kao i kod drugih automata za kavu i ovaj Krups aparat postoji u raznim varijacijama i s različitim oznakama. Uglavnom se tu opet radi samo o raznim bojama. Ali pazite, ima i onih koji se prodaju sa sistemom za pjenjenje ili s one touch funkcijom. Naravno to onda i malo više košta.

najbolji automatski aparat za kavu u početnom cjenovnom segmentu

najbolji automatski aparat za kavu

DeLonghi ECAM 22.110.B je jedan od najboljih automatskih aparata za kavu u početnom cjenovnom segmentu. Jednostavan ali precizan i dobro složen automat za kavu za početnike ili kućanstva i urede s manjom potrošnjom.

Zaista je iznenađujuće da nijedan drugi proizvođač nije došao na ideju da skine s trona ovog full automata za kavu. Sam DeLonghi nema razloga revidirati ovaj klasik iz 2011. Zato što se nastavlja dobro prodavati.

Ako se vratimo na pitanje što automatski aparat za kavu ispod 300 eura zapravo mora biti u stanju učiniti, Magnifica barem daje odlučne odgovore: Nitko drugi u ovoj klasi vam ne daje tako fino podesiv mlinac i tako razumne mogućnosti podešavanja. Nitko ne uspijeva dati jednako dobar rezultat espressa. I to po cijeni koja je dosljedno ispod svih ostalih uređaja.

Dobar osnovni paket.
Opremljen je nešto manje nego što to znaju biti nešto skuplji automati za kavu. Tako se na primjer odrekao displaya, što ipak ne vidim kao neku manu. To je na kraju stvar osobnog okusa koji se i plaća. Trebamo biti svjesni da kod ovog modela kao i kod svih full automata u ovom cjenovnom rangu nema ugrađenih elemenata od nehrđajućeg čelika.

DeLonghi je vrlo precizan
Ali sada dolazimo već i do njegovih jakih aduta. Jako mi se dopada što uspijevamo na ovom automatu količinu vode podesiti u mililitrima, znači vrlo točno i precizno. Često to ni na puno skupljim automatima nije moguće. Tako da je DeLonghi Ecam idealan automatski aparat za ljubitelje espressa kao i onima kojima je važno da espresso, kao baza za sve ostale napitke, bude prilično dobar. Moram naglasiti da automatski aparat za espresso nikad nije espresso aparat, ali i da ovaj mali automat za kavu proizvodi prilično ili dovoljno bliske rezultate, baš kao pravi espresso aparat.

DeLonghi Ecam 22.110.B  naravno ima i ugrađeni mlinac čiji su konusni noževi također od nehrđajućeg čelika. Podesiti ga možemo na 13 točaka, od finog do grubog. Broj 13 možda nije najsretniji broj, ali je za ovakav ugrađeni mlinac već dosta visoki broj. E, sad, dolazimo do najvećeg minusa ovog aparata, ali bez brige, s time se da živjeti. Prva dva stupnja kavu samelju prefino, tako da se voda jedva probija kroz kavu i samo lagano kaplja u šalicu. Ali to nije “big deal”! Kako se ipak s ostalim pozicijama mlinca zna proizvoditi dobar espresso, ovaj automat za kavu je za svaku preporuku.

Pozitivno je:

 • Dobra cijena
 • Kompaktan
 • Visoko pozicioniran izljev
 • Tih u radu
 • Lako za čistiti
 • Dosta mogućnosti za podešavanje

Manje pozitivno je:

 • Mlinac blokira na najfinijoj oznaci
 • Dijelovi aparata su većinom od plastike

Za one koji vole crnu kavu

Može li se automatski aparat za espresso koji nema diznu za pjenu i općenito bez sustava za mlijeko uopće nazvati automatskim aparatom za kavu? Nije li takav uređaj samo skupi aparat za kavu s mlincem? Činjenica je da se “aparat za kavu bez ičega” više trudi s kavom i espressom te svoje očite nedostatke pretvara u prednosti. Ovo funkcionira samo ako ne koristite jeftinu kavu iz supermarketa, već pristojna zrna.  Jer ni Malitta Caffeo Solo ne može činiti magiju.

Općenito, gotovo da nema smisla uspoređivati Solo, na primjer, s Melitta CI Touch ili Melitta Avanza, odnosno s potpuno automatskim strojevima koji imaju sustav za pjenjenje mlijeka. Jer ideja u vezi s ovim aparatom za kavu je upravo da nema sistem za mlijeko. Kada je lansiran 2014. godine pokazao je da je iznimno samouvjeren. Naposljetku, kupci su željeli sve u potpuno automatskom aparatu za kavu – čak i kada ga nisu koristili. Ali Melitta je postojano plivala protiv plime i ciljala na ljude koji piju samo espresso i crnu kavu, ali su ipak željeli više od samo filtrirane kave iz aparata za kavu.

Melitta Caffeo Solo postiže možda čak i bolje rezultate od DeLonghi Ecam-a zbog svog nepokolebljivog fokusa na osnovne stvari. Još jedna prednost Solo je ta što je prilično malen i stoga se stvarno uklapa u svaku kuhinju. Vrlo je jednostavan i intuitivan za korištenje. Mogućnosti podešavanja se brzo nauče. Jedan od najvažnijih aspekata kod svakog aparata za kavu je uvijek čišćenje. Solo se vrlo lako i brzo čisti. Tako kava uvijek ostaje pitka. Omjer cijene i dobivenog također je fair.

Budući da ima samo mlinac, spremnik za vodu, “brewing unit” i pumpu, on je, kao što rekoh, izuzetno mali. Posuda u koju kaplja voda, puni se iznimno brzo, a ispod općeg prosjeka je i spremnik za vodu od 1,2 litre. To se čini na prvu kao „nedostatak“ što morate češće puniti, prazniti i čistiti. Ali ja to vidim kao apsolutnu prednost, jer ćete biti prisiljeni održavati svoj stroj čistim.

Iako Solo može “samo” pripremiti kavu i espresso, ipak možete postaviti sve što mu je bitno. Sve je dostupno na tri načina: tri stupnja mljevenja, tri jačine kave, tri razine temperature.
Prije nego što započnete pravu pripremu, okrenite mlinac (u radu!) na najfiniju stavku, podesite količinu kave na lijevom prednjem prekidaču u smjeru suprotnom od kazaljke na satu na 30 mililitara i povećajte jačinu kave pomoću skale u zrnu. S ovim postavkama, okus espressa je dobar. Kao i uvijek, problem s količinom vode (3o ml za single shot je nekima pre dugačak), možete malo zaobići ako aparat kalibrirate na dva espressi s 20 do 25 mililitara svaki. Morate samo popiti dupli espresso.

U međuvremenu, Solo je dobio još boljeg nasljednika, Melitta Purista, ali taj je nešto skuplje od 300 eura. Ali mislim da, iako je Solo ukinut model, a Melitta gura Puristu, prethodnika možete jeftino kupiti posvuda. I mislim da još uvijek vrijedi!

Ako želite ipak potegnuti mrvu dublje u džep, trebate znati mi da Melitta Purista sve čini malo boljim.

 • Minimalna količina punjenja za espresso ili kavu je 25 ml umjesto 30 ml
 • Nova “brew unit” trebala bi poboljšati ekstrakciju (to i radi)
 • Mlinac je definitivno tiši od Solo
 • Svoje parametre možete spremiti pod “omiljena kava”
 • Možete pripremiti kavu do 220 ml 

ozbiljni konkurent najboljim automatskim aparatu za kavu

Uz Philips EP2220/10, tehnološki div natječe se s gore spomenutim klasičnim De’Longhi Magnifica ECAM 22.110.B za manje od 300 Euro. Za mene je Ecam mjerilo kada je u pitanju dobar espresso i mliječna pjena iz jeftine plastične kutije. Philipsov model vam ne nudi ništa drugo. Samo malo novije, malo suvremenije i s razumnom količinom posebnosti. Što se tiče okusa, i dalje djeluje samo ako se odmaknete od kave iz supermarketa i koristite pristojna zrna.
Ono što Philips u osnovi podiže na istu razinu kao usporedni model iz De’Longhija je fino podesiv mlinac.

Kod De’Longhija postoje 13 razina, ovdje ih ima dvanaest. De’Longhi radi s mlincem od nehrđajućeg čelika, ovdje su to keramički diskovi. Dvanaest postavki mljevenja i keramički noževi su agresivni napad prema Top poziciji De’Longhija. Talijani se pokazuju u svim cjenovnim razredima s 13 stupnjeva mljevenja. Nitko se drugi ne usuđuje to učiniti. Baš kao i De’Longhi, Philips također pomalo griješi u najfinijim stupnjevima, zbog čega vam preporučujem da pustite mlinac da radi na razini 3 od 12.

Mislim da je super što možete lako podesiti sve važne postavke za dobar espresso (temperatura, gramaža). Konkretno, visokokvalitetni automatski aparati obično su mnogo teže za podesiti.

Najviše mi se dojmila temperatura gotovog espressa, koja je konačno znatno iznad mlakih pića koje vam nude većina automatskih aparata i početnih portafilter aparata.

Mnogi se trgnu kad vide ručnu diznu za pjenjenje mlijeka. Ali uz pristojan vrč, nije problem ručno napraviti upotrebljivu mliječnu pjenu. Kod modela Philips diznu postavite u sredinu vrča, pritisnete gumb i zatim samo pričekate dok se vrč ne zagrije. Naravno, mogao bih vam reći nešto o činjenici da s profi diznom i pravom tehnikom dobivate drugačije rezultate, ali to ovdje nema smisla, inače bi vas zanimali drugi uređaji. Rezultat će ovdje zadovoljiti većinu.

Lako se čisti. Kao i uvijek, možete očistiti “brewing unit” tako da isključite aparat, otvorite servisni poklopac, uklonite termoblok i isperite ga pod vodom. Isto vrijedi i za sve ostale komponente: spremnik za otpad, posudu za kapanje i spremnik za vodu.

Dakle, kruna još uvijek pripada De’Longhi Magnifica ECAM 22.110.B – ali samo za dlaku. Philipsov model je nešto krupniji što se tiče mogućnosti pripreme i podešavanja i također nešto glasniji. Međutim, mnogo je moderniji i ne izgleda baš toliko kao jeftina plastična kutija koja jest. To je vizualni dojam, ali za mnoge je to važno. Također smatram da je Philips EP2220 / 10 intuitivniji i pregledniji za korištenje.

1 thought on “Najbolji automatski aparat za kavu ispod 300 Euro”

 1. Pingback: Najbolji kućni aparati za espresso ispod 600 Euro - Coffee Ronin

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)