Hario V60 drip

V60 | Pour Over

Što je V60?

“Drip Coffee”. Ovaj izraz označava revoluciju kave, specialty coffee vrhunske kvalitete, metoda poznat kao slow coffee. Kad prvi put otkrijete ove nove i ukusne teritorije okusa, ne možete više ignorirati drip coffee i njezin utjecaj na alternativne metode kuhanje kave.

Pa ipak, teorija je jedno; praksa i navike su drugo. Uobičajeno je koristiti riječ ‘drip coffee’ i time misliti na samo jedan određeni uređaj: Hario V60.

Zašto V60? V označava turpije u obliku konusa, dok broj 60 predstavlja kut nagiba stranica ovog ručnog filtera. Jednostavan!
Ovaj dripper povukao je pozornost na sebe u vrijeme revolucije trećeg vala kave, koja se odnosi na kvalitetniju kavu, metode prelijevanja i znanje. Odatle potječe i naziv alternativnog kuhanja: ovako pripremljena kava je alternativa kuhanju kave na espresso aparatima. Paradoksalnoje je, da je ručno filtriranje izmišljeno prije, ali je izgubili na važnosti zbog popularnosti talijanskog espressa.

Drip Coffee

Što je drip coffee? To ovisi o tome kako na to gledamo. Tehnički, to je svaki uređaj koji koristi filtere i preljeva vodu po mljevenoj kavi. Dakle, to može biti Hario V60, Chemex, Wilfa Svart Manuell, Chomka, Melitta, Kalita, ali i bilo koji bezimeni proizvod.

Riječ drip znači: u malim kapima. Dobro kuhana kava, međutim, ne bi trebala kapati, već bi trebala slobodno padati u jednom tankom mlazu. Tako vam dripper pruža više mogućnosti, fleksibilnost i razvija vašu kreativnost u kreiranju laganih, slatkih i čistih šalica kave.

Oblici, veličine, materijali

Kad prvi put počnete tražiti dripper, primijetit ćete da je izbor vrlo širok. Možete birati između keramike, stakla, metala ili plastike.

Po čemu se razlikuju i ima li to doista utjecaja na proces kuhanja i okus šalice? Zapravo biste trebali početi uzimajući u obzir vaše želje i veličinu budgeta. U slučaju Hario drippera, njihova struktura, veličina i oblik su identični, bez obzira jesu li od stakla ili plastike. Ono što biste mogli uzeti u obzir je temperaturna stabilnost tijekom kuhanja. Međutim, kada kuhate kavu kod kuće, a ne vani po hladnoći, vjetru ili kiši, materijali od kojih je napravljen uređaj više nisu toliko važni. Tim više što je uređaj potrebno zagrijati prije svake uporabe; o tome ćemo kasnije.

Stoga odabir između stakla i plastike ovisi o vašim željama i o tome koliko ćete paziti na svoj dripper. Plastika će biti bolja za transport, dok će bakar i porculan izgledati elegantnije u modernoj kuhinji. Vrhunsko izdanje Hario V60 je bakreni model. Zbog visoke toplinske vodljivost proizvodi bolju ekstrakciju kave.

Vrijedi uzeti u obzir i veličinu: 01 ili 02, a nedavno i 03. Prva može sadržavati oko 25 g kave, što znači da je to napitak od 350 ml. S 02 možete proizvesti napitak od 500-600 ml; s 03, čak i do 750 ml.

Kako početi?

Prijeđimo na najvažniju stvar: kuhanje kave dripperom. Ono što vam zasigurno treba je mlinac za kavu. Bez toga ne možete ni razmišljati o kuhanju prave kave. Drip kava tipičan je primjer alternativnog kuhanja kave, kao što smo rekli na početku teksta. Zbog toga su kompleksne kave, koje nazivamo single origins, najbolja opcija: u jednoj vrećici ćete pronaći kavu podrijetlom iz jedne regije, iste serije, iste farme ili zadruge. Drip kava omogućuje vam da otkrijete nuance i karakteristike određene regije i punoću koju nudi.

Zatim su nam potrebni filteri (papirnati, metalni) odgovarajuće veličine, vrč i šalica u koju ćemo uliti kavu. Ostali izuzetno korisni dodaci uključuju vagu i timer. Finoća mljevenje kave za drip treba biti prilično grubo; grublji nego za Moku, finiji nego za Chemex. Struktura mljevenja trebala bi nalikovati pijesku (zato nikako nemojte kupovati mljevene kave u supermarketima) . Trebali bi ciljati na najviše 3 minute za pripremu. Koliko kave trebate koristiti? Osnovni omjer kave s dripperom je 6 g/100 ml ili 1:15 (1 g kave na 15 g vode). Prije početka kuhanja, ne zaboravite staviti filter u dripper i preliti ga vrućom vodom. Tako ispiremo filter i sprječavamo okus papira u kavi. Onda zagrijavamo uređaj.

Nakon ovih prvih priprema, trebali biste dripper staviti na vrh posude, a zatim obje staviti na vagu, ubaciti kavu, pokrenuti timer i početi kavu prelijevati ​​vodom. Kako bi bili sto preciznije bilo bi savršeno da imate poseban čajnik za alternativne metode kuhanja. Njegovom upotrebom lakše je kontrolirati protok vode i precizno uliti kavu.

Što dobivamo?

Kao što smo rekli, drip je prva prava alternativna metoda kuhanja kave. Više nema kompromise, ne miješate gorku, tamnu kavu s osvježavajućim single origins. Ne. Ova je opcija za one koji zaista žele ući u bogat univerzum kompleksnih kava, onih koji se ne boje voćnih nota, ugodne kiselosti, slatkoće i čistoće u šalici.

Hario V60 će vam pružiti čistu kavu s lako uočljivim profilom okusa određene kave. Istodobno, ova kava neće biti tako suptilna kao ona iz Chemexa. Tijelo će mu biti teže i slađe.

Aroma se može sastojati od nekih zanimljivih nota tipičnih za određenu vrstu kave, poput crvenog voća, tropskog voća, čokolade ili orašastih plodova. Sve ovisi o vrsti osnova koje se koriste i ništa neće stati na put našoj percepciji. Sve se svodi na naš nos, osjetila i kavu.

Doista biste trebali dati dripperu priliku i pustiti ga u svoju kuhinju. Postoji čvrst razlog zašto je ovaj aparat, ova metoda, postao najpopularniji u kvalitetnim specijaliziranim kafićima. Vidjeli smo da se mnoge mutacije ove metode pojavljuju na tržištu, sve one imaju svoje tržišne niše i entuzijaste, ali ako netko uvede alternativne metode kuhanja kave u svoje prostorije, dužan je koristiti V60.

Postoji i svjetsko prvenstvo

V60 je toliko popularan i moćan uređaj da je zaradio svoje prvenstvo. 

Challenge

Imamo izazov za vas. Ako stvarno želite postati majstor V60, imamo jedan prijedlog za vas. To je zapravo veći izazov, onaj koji će vas duboko ubaciti u znanost kuhanja kave i proširiti vaše ideje o tome što V60 može učiniti.

Možete li isprobati sve naše recepte? 

V60 Chart

ŠTO treba znati za početak?

V60 reagira na brojne varijable – zapravo više nego drugi dripperi na tržištu. To je zbog tri činjenica u  dizajnu:

1. Konični oblik  (kut 60º): to omogućuje da voda teče do sredine, produžujući vrijeme kontakta s kavom.

2. Jedna velika rupa: to omogućuje dripperu da promijeni okus  ovisno o promjeni brzine protoka vode.

3. Spiralna rebra: ona se dižu sve do vrha i omogućuju izlazak zraka, čime se maksimalno povećava širenje kave i time optimizira ekstrakciju.

Vraćajući se varijablama, dvije najvažnije s kojima se možete igrati su veličina mljevenja i protok vode. Ako polako dodajete vodu, rezultat će biti punija, bogatija kava, ali ako vodu dodate brže, završit će te sa slabijom ekstrakcijom i svjetlijom kavom.

Veličina mljevenja također može utjecati na tijelo. Ako imate sitniju granulaciju (otprilike veličinu kuhinjske soli), voda neće proći tako lako. Sto znači:

Stalan protok vode + sitnija granulacija  = kava srednjeg tijela

Sporo nalijevanje vode + sitnija granulacija = kava punog tijela

Stalan protok vode + srednja granulacija = kava laganog tijela

Sporo nalijevanje vode + srednja granulacija = kava laganog do srednjeg tijela

Upozorenje: fino mljevenje može dovesti do gušenja. Ako se to dogodi, morate grublje samljeti.

Kako kuhati kao PRO

Uz Hario V60, slobodno se igrajte! Sve dok slijedite osnovne korake, možete odabrati bilo koju kombinaciju koju želite.

Pripreme:

1. Prokuhajte vodu visoke kvalitete dok ne bude između 90º i 96ºC (ako nemate termometar, pričekajte 30-45 sekundi nakon sto zakipi).

2. Preklopite filter duž šavova.

3. Temeljito isperite filtar, posebno pazeći je li riječ o prirodnom filtru. Ispiranje pomaže ne samo ukloniti okus papira, već i zagrijati V60. Ako se ne zagrijava, temperatura vode će se dramatično smanjiti i kava neće biti pravilno ekstrahirana.

4. Samljeti svježa zrna kave i spremni ste za nalijevanje.

Nalijevanje (pouring):

Zbog oblika V60, zaista preporučujemo brewing kettle, kotlić za izlijevanje. Inače je teško izlijevati precizno u krugovima, što je važno za kontrolu protoka vode (vidi gore).

Počnite tako što ćete naliti dvostruku količinu vode od kave u vašem V60, a zatim pustite da cvjeta (blooming). Ovo je uvijek najljepši dio jer možete vidjeti koliko je vaša kava svježa. Nakon što pričekate 30-45 sekundi, počnite nalijevati u krugovima. Vaša odabrana granulacija i protok vode utječu na vrijeme ekstrakcije. Idealno bi trebalo cijeli proces potrajati između 2 do 4 minute.

V60 savjeti za kuhanje

V60 se neće začepiti ako ne koristite vrlo finu granulaciju. Ipak voda brzo teče, pa možete biti finiji nego što biste mogli s drugim dripperima.

Budući da V60 dolazi u 4 različita materijala, uzmite u obzir materijal koji ćete prethodno zagrijati. Zagrijavanje keramičkog modela traje duže od izdanja od nehrđajućeg čelika, stakla, plastike ili bakra.

Nalijte vodu u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. To će stvoriti više turbulencija u filteru što će uzrokovati bolju ekstrakciju.

Što mi treba?

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)